Metsades algas suur tuleohu aeg - Metsaühistu

Metsades algas suure tuleohu aeg

Pikemat aega kestnud kuiv ja kuum ilm on muutnud metsad ülimalt tuleohtlikeks. Nii kuulutaski Päästeamet tänasest, 31. maist, kogu Eesti territooriumil välja suure tuleohuga aja. Varasematel aastatel on Päästeamet suure tuleohuga aja välja kuulutanud piirkonniti, sel aastal on olukord väga tuleohtlik aga kõikjal.

Suure tuleohuga aeg tähendab, et looduses on kõrge temperatuuri ja sademete puudumise tõttu äärmiselt suur tuleoht ning igasugune tuletegemine võib tekitada tulekahju ohu või põhjustada tulekahju metsas või maastikul.

Inimeste jaoks seab suure tuleohuga aeg lisapiirangud metsas tegutsemisel. „Suure tuleohuga ajal on keelatud metsas suitsetamine, grilliseadme kasutamine ja lõkke tegemine sh selleks ettevalmistatud kohas,“ sõnas Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu. Päästeametile tähendab suure tuleohuga aeg kõrgendatud tähelepanu pööramist inimeste käitumisele looduses ringi liikudes ja toimetades.

Tuleoht metsades Metsaühistu

Ülimalt ettevaatlikud peavad olema ka kõik metsatööde tegijad. Päästeameti ohutusjärelvalve osakonna ekspert Tiina Kiil selgitas Metsaühistule, et suure tuleohuga ajal metsatööde teostamine keelatud siiski ei ole. Keelatud on vaid tule kasutamine. „Samas tahame rõhutada, et nii suure tuleohuga metsas toimetamisel tuleb olla ülimalt ettevaatlik ning mootorsõidukiga metsas liikumine on hetkel väga suure riskiga – kaaluda tõsiselt vajadust ja võimalusi,“ lisas Kiil.

Päästeameti poolt välja kuulutatud suur tuleoht ei tähenda ka keeldu metsas viibida, metsi n-ö „sulgeda“ ehk keelata võõras metsas viibimise saab kohalik omavalitsus. Praeguseks seda Eestis veel tehtud ei ole. Kiil lisas, et jälgida tasub ka Riigi Ilmateenistuse tuleohu kaarti, mis illustreerib väga hästi tuleohtu Eesti metsades. „Taaskord palume olla ülimalt ettevaatlikud. Metsandusele tähendab see samuti kõrget riski – võimalusel tuleks püüda tuleohtlikumad tööd edasi lükata kuni suur tuleoht taandub. Tööde teostamisel ja organiseerimisel tuleb arvestada suure tuleohuga Eesti metsades. Mootorsõidukitega looduses sõitmisel tuleb olla ettevaatlik, sõidukite väljalaskesüsteem võib kuiva looduse süüdata ning sõidukite parkimisel valida mittesüttiva pinnasega ala,“ rõhutas Kiil.

Riigi Ilmateenistuse tuleohu kaart
Vaata ka Päästeameti käitumisjuhised metsa- ja maastikutulekahju korral.

Loe veel samal teemal: päästeamet, tuleoht, tuleohu kaart

Seotud artikklid: