Kevadel istutatakse vähemalt kolm ja pool miljonit puutaime

Kevadiste metsataimede järele on nõudlus ülisuur

Keskühistu Eramets poolt läbi viidav metsataimede ühistellimuse vahekokkuvõte näitab, et erametsaomanikud on metsauuendusest väga huvitatud.

Taimede ühishanke läbiviimisega tegelev Keskühistu Eramets tegevjuht Priit Jõeäär sõnas, et mitmete taimesortimentide mahud on praeguseks juba läbi müüdud. Keskühistu Eramets tegeleb praegu lisataimede hankimisega. Metsaomanikud, kes soovivad kevadel metsa uuendada, aga ei ole veel metsaühistule oma taimesoovidest teada andnud, ei pruugi soovitud liigis ja mahus taimi enam saada. Siiski tasub võimalikult kiiresti oma soovidest metsaühistule teada anda, sest lootust on leida lisataimi. Samuti kujuneb nii ülevaade vajalikust puutaimede lisakogusest. Kõik taimede soovijad kantakse ootejärjekorda ning lisataimede saamisel on soovijad juba teada.

Priit Jõeäär soovitab kõigil metsaomanikel mõelda metsauuenduse peale juba varakult. „Metsa uuendamise peale peab mõtlema juba sügisel. Veelgi parem oleks koos raiete planeerimisega planeerida ka uuendus ja tellimus esitada metsaühistule esimesel võimalusel,“ sõnas Jõeäär.

metsauuendus taimed MetsaühistuPalgimets saab alguse pisitillukestest puukestest.

Jaanuarikuu keskpaiga seisuga on metsaühistute kaudu tellitud ligikaudu 3,45 miljonit taime. Aasta tagasi oli samal ajal taimetellimuste üldarv ligi pool miljonit taime vähem ja kevadel pandi ühistellimuse tulemusena meie metsadesse kasvama 3,3 miljonit metsataime.

Erametsaomanike seas on jätkuvalt kõige populaarsemaks puuliigiks kuusk, mille erinevaid istikuid (avajuurne taim, potitaim, vahatatud kuusetaim) on tellitud ühtekokku üle 2,6 miljoni. Männitaimede arv ulatub pea 500 tuhandeni, vähemal määral on tellitud ka kase- ning sanglepataimi.

Seotud artikklid: