Harry Pütsepp: sain aru, et on vaja natuke teistsugust metsaühistut - Metsaühistu

Harry Pütsepp: sain aru, et on vaja natuke teistsugust metsaühistut

Septembrikuus saab oma ümmargust – 45. sünnipäeva tähistada Vooremaa Metsaühistu eestvedaja Harry Pütsepp.

„Elupõline Jõgevamaa mees,“ räägib Harry ise oma päritolu kohta. Sündis ja esimesed kümme eluaastat veetis ta küll Tartus, kuid siis kolisid vanemad Jõgevamaale, kus Harry elab praeguseni. Lisaks on sealkandist pärit tema vanavanemad.

Metsameheks Harry ise päris alguses saada ei tahtnudki. Mõtles õppida hoopis põllumajandust, kuid rahuliku iseloomu tõttu arvas ta isa, et poisile sobiks hoopis paremini metsandus. Nii läkski Harry õppima Luuale. Õppeaeg juhtus olema selline, et kooli nimi muutus korduvalt – alustas Kaarepera Sovhoostehnikumis ja lõpetas hoopis Luua Kõrgema Metsakooli.

Harry Pütsepp. Vooremaa Metsaühistu

Peale kooli töötas Harry Jõgevamaal metsnikuna. See töö kestis ligi kümme aastat kuni suure RMK reformini. Seejärel kutsuti teda tööle RMK metsakorraldusosakonda, kus töötas aastat viis. Sellele järgnes tegevus aiandustalu pidajana. Talupidamine põhitööks küll ei saanud, kuid hobikorras  jätkub siiani. See ja perega olemine sisustab Harry vaba aega siiani. Nagu ta ise ütleb – „Muuks puhkamiseks aega ei jäägi.“

Metsandusest ei kaugenenud Harry ka talupidajana. „Paar ühistut kutsus mind enda juurde konsulendiks. Tegingi ära konsulendi eksami ja hakkasin metsaomanikke nõustama. Aga siis sain aru, et need nõustamised lähevad lauasahtlisse ehk see süsteem ei tööta. Nii tekkiski mõte, et peab olema natuke teistsugune metsaühistu.“ Selleks teistmoodi metsaühistuks sai Vooremaa Metsaühistu.

Nüüd, kaheksa aastat hiljem, võib Harry tõdeda, et Voormaa Metsaühistu on jõudnud stabiilsesse arenguperioodi. „Tundub, et ühistus on kiire arengu aeg möödas. Edasi peab kasvama hästi rahulikult. Võibolla kunagi toimub jälle mingi kiirem hüpe, aga praegu on ühistu juures tegelejatel tööd vähem,“ räägib Pütsepp.

Nii ongi Harry osaliselt tegev ka RMK-s metsakorraldajana. „Pakuti nii ahvatlevalt tööd praktiliselt ümber maja. Minu piirkond ongi kohe kodu ümber. Metsakorraldus on ka selline ala, kus ma ei konkureeri ühistu tegevusega.“

Palju õnne ja edu Metsaühistu pere poolt!